EDGY Adolescentengroep hoogbegaafden

Praktijk Paradijsvogel en IQwise hebben samen een nieuw aanbod ontwikkeld: EDGY, een adolescentengroep gericht op hoogbegaafde jongeren.

EDGY =
Emotional Development of
Gifted Youth

Waarom

Op scholen is er steeds meer aanbod voor hoogbegaafde adolescenten. In de psychische hulpverlening bestaat nog weinig aanbod voor deze doelgroep. Om als hoogbegaafde jongere goed in je vel te zitten is het belangrijk dat je voldoende mensen om je heen hebt bij wie je je thuis voelt, bij wie je jezelf kunt zijn. Ook helpt het erg om beter te snappen welke kenmerken van hoogbegaafdheid (in je gedrag en je persoonlijkheid) bij jou aanwezig zijn, en hoe die je helpen of juist in de weg zitten. Hoogbegaafde jongeren kunnen daarnaast, net als ieder ander, op diverse vlakken psychische klachten ontwikkelen. Zo kun je last hebben van een negatief zelfbeeld, angstklachten en/of depressiviteit. Vaak zijn die psychische klachten bij hoogbegaafden deels gerelateerd aan kenmerken van hoogbegaafdheid. Bijvoorbeeld doordat je weinig aansluiting voelt met je omgeving en je daardoor het idee hebt dat er vast iets mis is met jou. Of omdat je voelt dat je veel capaciteiten hebt, maar niet goed weet hoe je die het beste kunt gaan benutten. Het kan dan enorm helpen om meer kennis te hebben over je eigen kenmerken van hoogbegaafdheid. En hoe die samen kunnen hangen met je psychische klachten. De EDGY Adolescentengroep kan daarbij helpen, doordat je er samen met andere adolescenten, die deels tegen dezelfde dingen aanlopen, over kunt praten.

Wat

De EDGY Adolescentengroep bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur, waarin je eerst kort kennis aangereikt krijgt over verschillende onderwerpen gerelateerd aan hoogbegaafdheid en psychische klachten. Vervolgens is er veel ruimte om hier als groep over verder te praten, waardoor je steun en herkenning bij elkaar kunt gaan vinden. De bijeenkomsten staan onder leiding van twee kinder- en jeugdpsychiaters, namelijk Esther Roelfsema (IQwise; BIG-nr. 29056950101) en Marion van Zonneveld (Praktijk Paradijsvogel; BIG-nr. 29056049401), beiden met uitgebreide kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid en psychiatrie. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 10 adolescenten. Je zult vooraf aan de 8 bijeenkomsten enige informatie ter voorbereiding krijgen, zodat we met een bepaalde basiskennis kunnen starten. De Adolescentengroep is echter nadrukkelijk geen cursus en maakt geen gebruik van huiswerk. Wel zullen leestips worden aangereikt voor diegenen die zich graag meer in bepaalde onderwerpen willen verdiepen. De kosten bedragen €400,- voor 8 bijeenkomsten, vrijgesteld van BTW.

Voor wie

De EDGY Adolescentengroep is bedoeld voor (vermoedelijk) hoogbegaafde adolescenten in de leeftijd van 12-18 jaar. Wanneer je buiten deze leeftijdsgroep valt maar denkt dat de adolescentengroep toch passend is voor je, mag je daarover met ons overleggen. Als je naast kenmerken van hoogbegaafdheid ook psychische klachten hebt zul je vast niet de enige zijn in de groep… Je kunt echter niet deelnemen als je last hebt van ernstige zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging, als er sprake is van een crisissituatie of als je verslaafd bent aan drugs (zowel voor je eigen psychische veiligheid als die van de andere deelnemers). Als je twijfelt of de groep iets voor je is, is daarover natuurlijk overleg mogelijk met jou, je ouders of je eventuele behandelaar.

Wanneer

Bij voldoende aanmeldingen zal de eerstvolgende EDGY Adolescentengroep worden gegeven in het voorjaar van 2021, op de volgende dinsdagen van 19.00-20.30 uur (met aansluitend optioneel een half uur napraten):
  • 11 mei
  • 18 mei
  • 25 mei
  • 1 juni
  • 8 juni
  • 22 juni
  • 29 juni
  • 6 juli

We realiseren ons dat dit al op korte termijn is, maar willen graag ook de adolescenten die dit schooljaar hun middelbare schooltijd afronden de kans geven om deel te nemen. Indien er onvoldoende aanmeldingen zijn zal de groep worden verplaatst naar het najaar 2021.

Waar

De EDGY Adolescentengroep zal ditmaal plaatsvinden in: Praktijk Paradijsvogel, Rodenburg 1B, 9351 PV Leek KVK-nummer 80371973 De praktijkruimte biedt voldoende mogelijkheid om 1,5m afstand tot elkaar te houden, in het kader van de geldende COVID-19-maatregelen. Uiteraard gelden ook de overige betreffende (voorzorgs-)maatregelen.

Aanmelden

Aanmelden kan door een email te sturen naar info@iqwise.nl. Vervolgens ontvang je een aanmeldformulier waarmee je je definitief kunt aanmelden.